sreda, 21. december 2011

Slončki

Kraj: Ngoma, Zambija
Zahodno od Nangome se nahaja največji Zambijski nacionalni park Kafue in je z 22.500 km2 večji od Slovenije. V samem parku pa se nahaja res poseben rezervat. V njem imajo sedem slončkov, kateri so zaradi divjih lovcev ostali brez mame. Žal je slonovina še zmeraj zelo iskana. Morda še bolj žalostno pa je, da zaradi divjih lovcev v Zambiji ni več nosorogov.
.
Za sedem slončkov skrbi 23 zaposlenih in nekaj prostovoljcev. Imajo tri izmene. Dnevna izmena. Nočna izmena. Tretja izmena pa doma počiva. Menjajo se na en teden. Nekateri od zaposlenih so bili nekoč divji lovci. Ujeli so jih in jim dali možnost, ali grejo v zapor ali pa pomagajo v rezervatu. S takim pristopom so tudi na tekočem z novimi metodami divjega lova. Imajo pa slončki 24 urno spremstvo. Čuvaj jih pazi pred levi, odraslimi sloni in pred divjimi lovci. Podoben rezervat pa lahko najdemo samo še v Keniji.

Sport, vodja rezervata, res neverjetno prijazna oseba. Pred nekaj leti se je ena izmed odprav študentov medicine srečala z njim naključno v hostlu. Študentje tako pridejo za nekaj dni v rezervat, pregledajo zaposlene in pomagajo v bližnji ambulanti v vasici Ngoma. Ambulanta nima zdravnika. Tako je tudi letošnja odprava v Zambijo odšla za štiri dni v rezervat. Sam sicer nisem imel namena iti, a sem se večer prej premislil :) Se jim moram zahvaliti, da so me vzeli s sabo. Pač nimam nekih znanj, s katerim bi jim lahko pomagal. Tako da sem bolj ali manj le visel zraven :)










1 komentar:

  1. Tadej pozdrav!
    prebral sem tvoj članek in vidim da še kar naprej hengaš ;)

    *Pač nimam nekih znanj, s katerim bi jim lahko pomagal. Tako da sem bolj ali manj le visel zraven :)

    hahaha, končno si uradno priznal

    uživaj še naprej

    lp
    turist Peter

    OdgovoriIzbriši